LNWH Charity supports rehabilitation unit refurbishment

The Regional Hyper- Acute Rehabilitation Unit (RHRU) at Northwick Park Hospital can accommodate up to 24 patients who have an acquired brain injuries from being in a road accident or suffered a stroke. Patients stay in the unit can be for three to six months and up until 2020, the unit was in need of much needed refurbishment.

The RHRU is a long stay recovery unit and having a more affable environment, can help with patient’s mental wellbeing and aid better recovery and as for the staff that care for the patients, having an aesthetically improved space can help them to carry out their work more efficiently.

Hilary Rose, Head of Therapy Services at RHRU, approached LNWH charity to request the funding of two murals one for patient rehabilitation gym and another for the patients dayroom.

The idea being that the murals would provide a softer and more natural feel to the somewhat sterile environment.

Hilary explained the rationale behind the installation of the murals:

“The images not only support way-finding and navigation, alongside the different colour combinations depicting bays and treatment areas, they also provide a view of nature and the outdoors which for many of our patients who have spent many months in hospital, is a welcome view.

“We hope that the murals offer patients a moment that makes them feel more comfortable in the unit.”

Staff got involved in the process of selecting their 10 favourite photos and patients and carers from the Patient Focus Group, chose the top three images and placed in order of preference for each room. Even though covid-19 prevented patients and carers from visiting once the installation took place, they were still able to view the final installation through the photos they received.

Hilary added:

“Once we have families back using the space, we’ll get a real sense of what else needs to be done. Each room has to work really hard as they are all multifunctional and need to work on a number of levels; working as meeting rooms, family rooms, and treatment spaces.”

“The images not only support way-finding and navigation, alongside the different colour combinations depicting bays and treatment areas, they also provide a view of nature and the outdoors which for many of our patients who have spent many months in hospital, is a welcome view.

We hope that the murals offer patients a moment that makes them feel more comfortable in the unit.”

Hilary Rose, Head of Therapy Services at RHRU